Berikut adalah resipi mudah untuk membuat karipap sardin.
Bahan-bahan
1. 1/2 kilo tepung gandum
2. 3 sudu teh minyak masak
3. 4 sudu besar air suam
4. 2 sudu besar mentega
5. 2 biji bawang besar - dicincang/hiris
6. 2 biji bawang putih - dicincang/hiris
7. 1 biji lada merah - dicincang/hiris
8. 1 tin sardine bersaiz sederhana
Cara-caranya
1.Uli bahan 1,2,3 dan 4 sehingga sebati.
2.Buat 20 atau lebih (bergantung kepada saiz) bebola tepung dari tepung yang telah diuli tadi.
3. Gelek setiap bebola tepung sehingga nipis.
4. Panaskan minyak masak dalam kuali.
5. Tumis bahan 5,6 dan 7 sehingga naik bau.
6. Masukkan bahan 8 dan goreng sehingga masak/garing.
7. Sejukkan sebentar sardine yang telah masak.
8. Masukkan 2 sudu besar sardine dalam bebola yang telah digelek tadi dan bentuk kan seperti karipap biasa.
9. Goreng karipap yang telah siap.
No comments:
Post a Comment