Cara memasak sayur chapchai ini mudah sahaja. resipi nya saya cuba sendiri berdasarkan pengamatan saya semasa makan di luar dengan hubby. Lihat resipi dibawah.
Bahan-bahan:
1. Bawang putih - 3 ulas
2. Lada sulah - 3 sudu teh
3. Lada merah -2 biji dihiris halus
4. Sawi - anggaran berapa banyak( potong halus)
5. Anak jagung - satu plastik biasa jual di kedai (potong halus)
6. Lobak merah - 2 biji sederhana besar ( potong bulat)
7. Bunga kobis - satu plastik biasa jual di kedai (potong halus)
8. Kacang pis - satu plastik biasa jual di kedai (tak perlu potong)
9. Minyak masak - satu senduk
10. Tepung jagung - satu senduk
11. Garam halus - 3 sudu kecil
12. Telur - 2 biji
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumbuk bawang putih dan tumis dalam kuali bersama lada sulah.
3. Apabila sudah naik bau, masukkan air dan tepung jagung.
4. Kemudian masukkan bahan-bahan lain kecuali sawi kerana sawi mudah lecur.
5. Masukkan sawi dan pecahkan telur.
Selamat mencuba resipi ini.
No comments:
Post a Comment